a

 

 


  


  

 

 

Woerden
De schaakcarrière van Erwin begint op vier jarige leeftijd in Woerden; er wordt thuis wel eens gespeeld. Met drie oudere broers is winnen met voetbal onmogelijk, maar met schaken lukt dat wel! Erwin wordt lid van Schaakclub Woerden, waar hij in 1997, inmiddels twaalf jaar oud, kampioen wordt bij de senioren.



IM
Om nog sterkere tegenstanders te treffen maakt hij de overstap naar Schaakclub Utrecht, de sterkste club uit de regio. Voor het eerst speelt hij in de landelijke competitie en tijdens de clubavonden op donderdag zit hij standaard tegenover spelers met een rating van tussen de 2000 en 2200; voor Erwin een geweldige leerschool. In deze periode maakt hij kennis met verschillende Nederlandse toptrainers.

Vanaf eind jaren '90 wordt hij via de KNSB in groepsverband getraind door achtereenvolgens Rob Brunia, Eddy Sibbing, Herman Grooten en privé door Cor van Wijgerden. Stuk voor stuk toptrainers waar hij ontzettend veel van leert. Zijn vooruitgang neemt een vlucht door de eerste Internationale Meester-norm. Hij maakt deze in 2001, tijdens het Open Nederlandse Kampioenschap in Dieren. Enkele maanden daarna debuteert hij op het WK onder 16 in Oropesa, Spanje. Het jaar daarop eindigt hij op een gedeeld 3e plaats bij het EK onder 18 in Peniscola, Spanje. In 2003 zijn de resterende twee IM-normen plus de verplichte ratinggrens van 2400 een feit en de titel van Internationaal Meester zal voortaan achter zijn naam prijken. In datzelfde jaar, 2003 dus, eindigt Erwin op een gedeelde 3e plaats tijdens het EK onder 18 in Peniscola, Spanje.

GM
Het wordt Erwin langzaam duidelijk dat hij van schaken zijn beroep wil gaan maken. Hij is in deze periode niet achter het bord weg te slaan en speelt het ene na het andere toernooi. Om hem heen wordt vooral gewezen op het belang van een schooldiploma, maar die goed bedoelde woorden mogen niet baten! Toeval of niet, Jan Stomphorst vraagt hem de overstap te maken naar HSG, de sterkste club van Nederland. Erwin stemt toe en begeeft zich vanaf dat moment tussen de sterkste schakers van Nederland.

Tijdens het Amsterdam Chess Tournament van 2004 zet hij zijn eerste stap richting de felbegeerde grootmeester-titel, enkele maanden later gevolgd door een tweede grootmeesterresultaat in het Noorse Gausdal. Daar wint de Woerdenaar de Gausdal Classics. Leuk detail is dat hij dat doet door tijdens dat toernooi onder andere het dan 14-jarige wonderkind Magnus Carlsen te verslaan, op het notatieformulier hiernaast is te lezen hoe. Zes jaar later is Carlsen de nummer 1 van de wereld! De derde en laatste grootmeesternorm laat een jaartje op zich wachten maar wordt uiteindelijk behaald tijdens de 2005 editie van het Amsterdam Chess Tournament. In hetzelfde jaar begint Erwin een intensieve samenwerking met de van oorsprong Russische grootmeester Vladimir Chuchelov.

Prof
Na het behalen van de grootmeestertitel en een daarbij behorende klim op de Nederlandse ranglijst, verschijnt hij in 2006 voor het eerst in beeld bij het Nederlands team. In dat jaar is Erwin tweede reserve op de Olympiade in Turijn. Volgens hem 'een prachtige ervaring; de grootsheid van een Olympiade valt met geen enkel ander toernooi te vergelijken.' In deze periode boekt Erwin toernooioverwinningen in Karabakh, Armenie, in Vlissingen en in Bethune.

Daarnaast debuteert Erwin verdienstelijk in de B-groep van het Corus Chess Tournament in Wijk aan Zee. In 2007 wordt voor het eerst de sprong gemaakt over de ratinggrens van 2600, en daar lijkt hij wat van te schrikken; bij het eerstvolgende toernooi dat hij speelt (in Malmö) gaat alles mis en het kost Erwin een jaar om weer de 2600-grens te doorbreken. Een van zijn beste toernooien ooit speelt hij in 2008, in Plovdiv, Bulgarije. Bij het Europees Kampioenschap eindigt hij op een gedeelde 2e plaats. En passant plaatst hij zich voor de World Cup van 2009.

Ruiken aan de wereldtop



In 2009 wordt Erwin Open Nederlands kampioen. Het toernooi is extra speciaal door de deelname van coming man
Anish Giri en schaaklegende Jan Timman. Bij de Europese team-kampioenschappen behaalt hij een bronzen medaille op het 3e bord. De World-Cup later dat jaar draait uit op een teleurstelling; in de eerste ronde vliegt hij uit het toernooi.

Tussendoor werkt hij steeds vaker als secondant van voormalig wereldkampioen Veselin Topalov, die zijn hulp krijgt tijdens supertoernooien als Nanjing, Linares en Sofia. Hoogtepunten zijn de Challengers match tegen Kamsky en, nadat Topalov die gewonnen heeft, de match om het wereldkampioenschap tegen Anand. Het wordt een ontzettend interessante ervaring om gedurende een periode van 2 maanden een match om het wereldkampioenschap mee te maken.

In 2011 volgt de tot nu toe zwaarste test, tijdens het hoofdtoernooi van Wijk aan Zee. De gehele wereldtop is aanwezig en met 9 remises en 4 nederlagen zakt Erwin niet geheel door het ijs, maar een doorslaand succes mag het toch ook niet genoemd worden. Goede herinneringen bewaart hij aan de partij tegen wereldkampioen Vishy Anand, die weliswaar remise wordt, maar waarin hij stevige druk weet te zetten.

In 2013 is Erwin wederom van de partij is in de prestigieuze hoofdgroep van het Tata Steel Chess-tournament. Hoewel het met 8 remises minder goed doet dan de vorige keer, legt het toernooi hem geen windeieren voor de rest van het jaar. Op het EK in Legnica maakt hij de uitstekende score van 7 uit 11 en wat volgt is waarschijnlijk de meest succesvolle periode uit Erwin's schaakcarrière. In de zomer wint hij achtereenvolgens het Open NK in Dieren, het sterke open toernooi in Vlissingen en het BDO-toernooi in Haarlem. Kort daarna maakt hij zijn rentree in het Nederlands team en wint aan het einde van het jaar het traditionele Groninger schaakfestival. Per 1 mei 2014 komt Erwin met een rating van 2651 voor het eerst de mondiale top 100 binnen.

 

2015 is een heel speciaal jaar omdat Erwin het prestigeuze Reykjavik Open op zijn naam schrijft. Door een enorme score van 8,5 uit 9 is hij een ronde voor het einde al niet meer in te halen. Hoogepunt is de bliksemoverwinning tegen Mamedyarov in ronde 7. Kort na Reykjavik volgt een overwinning in de loeisterke blitzmarathon van Rabat, Marokko.

In deze periode begint ook de samenwerking met Nederlands nummer 1 speler en mondiale wereldtopper Anish Giri. Aan Erwin de taak ervoor te zorgen dat Anish bij elk toernooi goed uit de startblokken komt.

 

Ook de afgelopen jaren blijft l’Ami een vaste waarde in het Nederlands team, op het 2e bord achter Anish Giri. Hoogtepunt is de Olympiade in Tromso waar hij met 5 winstpartijen en 5 remises een groot aandeel heeft. Verder blijft hij, naast het werk voor Anish, ook nog steeds een zeer actieve toernooispeler. In 2018 zet hij een record neer door voor de 4e maal het Open Nederlands Kampioenschap te winnen. Daarnaast maakt hij ook furore als snelschaker. Met een rating van 2676 is Erwin per 1 juni 2019 de nummer 49 van de wereld in deze discipline.

 

Tweets by @erwinlami